Użytkownik
Witam ponownie drodzy słuchacze. Rozgłośnia "Nawalony" nadaje. A tak na serio: cześć. Jak zapowiadałem, dzisiejsza część moich przemyśleń będzie bez żadnych "ciśnień". Zero bluzgów itp. itd. A więc...
W Supremacy gram już bodajże prawie dwa lata z długą przerwą. Na początku, kiedy byłem jeszcze totalnie nieogarniającym gościem, nie wiedziałem czym się różni sojusz na mapie od sojuszu jako grupy ludzi, brakowało mi pewnego rodzaju przewodnictwa. Nie przewodnictwa na mapkach czy coś, tylko przewodnictwa po społeczności supremacy. W tej chwili sprawa nie wygląda tak źle, kilka sojuszy stara się reklamować czy to przez forum czy też czat globalny. Ale jest kilka sojuszy, które nie ograniczają się tylko do powszechnie dostępnych środków do uprawiania PR. W swojej głowie stworzyłem ranking najlepiej wg. mnie reklamujących się sojuszy. A więc, jedziemy.
3. Na miejscu trzecim w moim rankingu znajduje się sojusz Nocna Straż [NOC]. Mimo iż na czacie rzadko można spotkać kogoś z NOC (przynajmniej ja to odczuwam) to sojusz jest dobrze rozreklamowany. Na profilu sojuszu nie znajduje się żadna informacja dotycząca adresu forum. Na czym więc polega popularność NOCy? Sam nie wiem. Być może polega na tym, że NOC to z pewnością czołówka polskiej sceny supremacy. Są to dość dobrzy gracze, zarówno solo jak i w grupie. Tak więc, mamy przykład, że do wzrostu popularności nie potrzebne są różne "badziewia" typu wypasione forum czy coś w tym stylu. Wystarczy dobra gra i klasa sama w sobie, co NOC na pewno w sobie ma.
2. Na drugim miejscu w rankingu znajduje się (obumarły dziś) sojusz- Akademia Supremacy [[AS]]. Był to sojusz (jeśli można tak to nazwać) szkolący nowych graczy, którzy nie mieli bladego pojęcia o grze. Trafiały tam także takie zbłąkane duszyczki jak ja. Sojusz miał wg. mnie wypasione forum, podzielone na forum dotyczące spraw sojuszu (sparingi, sprawy wewnętrzne) i forum ogólnodostępne dla wszystkich. Znajdywały się tam informacje dotyczące m.in. pierwszych kroków w grze. Forum zostało stworzone przez gracza Bertrand III na polecenie lidera AS, Darkangela. Forum odwiedzali oprócz, członków Akademii, także gracze z innych sojuszy w celu czy to pośledzenia nowości w AS, czy też tak "profilaktycznie". Czasem można było się dowiedzieć "co w trawie piszczy"- co się dzieje w polskiej społeczności.
Oprócz wyczesanego forum była też grupa osób odpowiedzialna za rekrutację nowych członków. Działało to głównie na zasadzie "widzisz kogoś ciekawego, zapraszaj do AS". Chodzi o to, że osoby te jeśli spotkały jakiegoś gracza mającego ciekawe pomysły, czy też zagubionego w grze to dostawał zaproszenie do AS, uprzednio przeprowadzając z nim rozmowę. Do AS trafiało wielu graczy, część z nich miała już jakiekolwiek pojęcie o grze, wystarczało ich "doszlifować", część nie miała tak szczerze bladego pojęcia o grze. Co ciekawe do AS trafiali także gracze zza granicy, m.in. Denis, czy inni. Pamiętam, że przez pewien okres mieliśmy jednocześnie kilku graczy, którzy byli obcokrajowcami. Był między innymi Węgier o nicku bodajże Tony Ramirez, jednak bariery językowe spowodowały, że opuścił nasz sojusz. Obcokrajowcy w AS to akurat zasługa Darkangela.
Oprócz graczy z innych krajów, AS nawiązała współpracę z kilkoma sojuszami zza granicy. Nie pamiętam już na jakim serwerze, ale pojawiła się propozycja, aby na tym serwerze powstała "filia" Akademii. Więcej szczegółów tej sprawy nie znam, a więc głosu nie zabiorę.
Tak więc widzimy, że sojusz można "reklamować" także za pomocą aktywnej gry, ciekawych pomysłów, a przede wszystkim kontaktu z innymi ludźmi, nawet obcokrajowcami;)
1. RR9- Raepublika Rasyca. Lider tego sojuszu, hata, wpadł na genialny pomysł założenia profilu/fanpage'a na portalu społecznościowym facebook. Opisuje tam to co dzieje się w RR9 (sparingi). Oprócz tego popularyzuje tam historię i inne gry m.in. War Thunder, gry strategiczne z serii Total War. Nie wiem jak Wam, ale mi się to bardzo podoba. Pokazuje, że RR9 (w tym on sam) to gracze, którzy grają w grę "dla jaj, z jajem" dobrze się bawiąc, a przy okazji realizując swoje pasje. Chwała mu za to! Zachęcam do śledzenia tego ciekawego projektu. Można poczytać, pośmiać się, pośledzić życie sojuszu RR9. Hata tym samym pokazuje, że supremacy to nie cały świat, grając w tą grę, oprócz sprawiania sobie przyjemności można przy okazji mieć dobry kontakt z innymi ludźmi, dzielić się swoimi spostrzeżeniami.
https://www.facebook.com/RepublikaR9?fref=ts <---- link do profilu RR9 na fb
BONUS
Gwardia Cesarska. Mimo wszystkich moich uprzedzeń stwierdzam, że to co zrobił hata, w porównaniu z kierownictwem CES to pikuś. Sojusz posiada stronę internetową, która, chyba każdy się zgodzi, jest genialna. Pomijając fakt, że oprawa graficzna (czy jak to się tam zwie) jest miła dla oka, to sama zawartość strony zasługuje na pochwałę. Są tam głównie informacje dotyczące sojuszu (sparingi, sprawy wewnętrzne), co dla takiego piernika jak ja, który lubi wszystko wiedzieć co się dzieje na świecie to bardzo ważne źródło informacji. Tak więc, na temat CES nie będę się już rozpisywał, to trzeba zobaczyć:
http://gwardia.xaa.pl/
Dziękuję za przeczytanie moich wypocin i zapraszam do czytania kolejnych, które ukażą się nie wiem kiedy
Pozdrawiam,
NawalonyMohikanin
Dziękujemy za pochwałę. Oprócz strony internetowej posiadamy również swoje konto na Twitterze oraz film promujący sojusz (CES i AS są jedynymi polskimi sojuszami SM posiadającymi filmy promocyjne ).
Na uwagę zasługuje IMO zasługuje jeszcze LNZ, które obecnie żadnych działań w sferze PR już nie wykonuje ale jeszcze 1,5 roku temu było aktywnym sojuszem posiadającym bardzo oryginalne i dobrze wykonane sygnatury (możliwe do zobaczenia na forum SM pod nickami niektórych graczy LNZ). Na samym forum był to także najaktywniejszy z sojuszy.
Użytkownik
A o Twitterze zapomniałem napisać, bo sam rzadko tam zaglądam. O filmach też, pamięć zawodzi
Użytkownik
Posty odbiegające od tematu przeniesiono tutaj:
http://www.wolneforumsupremacy1914.pun. … d=304#p304